Visvriendelijke viskweek
Een tweede voorbeeld betreft twee projectpartners die op moderne en duurzame wijze vis kweken. Dat wil zeggen, zonder chemicaliën, antibiotica of vaccins, maar met 100% groene energie en de hoogste kwaliteit biologische, niet genetisch gemanipuleerde voeding. Het ene bedrijf, Kingfish, kweekt Yellowtail Kingfish, een alternatief voor bedreigde blauwvintonijn of zwaardvis. Het andere, Seafarm, kweekt tarbot. Beide bedrijven werken samen met technologie leveranciers en aquacultuur experts aan innovatieve technologieën en wisselen kennis en ervaringen uit. Door nieuwe geavanceerde systemen te ontwikkelen, wordt het welzijn van de vis in de kwekerij geoptimaliseerd en het stressniveau geminimaliseerd. De bedrijven verwachten dat de visvriendelijkheid van een kwekerij in de toekomst steeds belangrijker zal worden en willen strengere regelgeving en kritische consumenten voorblijven door een hoogwaardige en visvriendelijke kwekerij te realiseren. Bovendien is in eerdere onderzoeken aangetoond dat een vis met een hoog welzijn beter groeit, wat voor de viskwekers commercieel aantrekkelijk is. Bij vragen wordt de WUR ingeschakeld. De innovatieve systemen die worden ontwikkeld, kunnen door de technologie leveranciers tevens vertaald worden naar systemen die ook in andere aquacultuur bedrijven kunnen worden toegepast.
Samen koffie drinken
Naast een-op-een samenwerking waar wordt geïnvesteerd in onderzoek en innovatie zijn er ook verschillende werkgroepen die regelmatig bijeenkomen om samen te werken, kennis te delen en te sparren. Onderwerpen van deze werkgroepen zijn bijvoorbeeld Algen- en zeewierkweek, Levend voer voor vislarven, Broedstock, Hatcherytechniek en Procestechniek Kwekerij.
”In de opstartfase van het project hebben we verschillende vormen van communicatie uitgeprobeerd, variërend van sociale media- oplossingen tot rond te tafel zitten en samen koffie drinken. Uiteindelijk bleek dat laatste het meest effectief. Zonder de OPZuid-subsidie was de samenwerking niet in de huidige vorm van de grond gekomen. Enige vorm van structuur en verplichtingen bleek nodig. Nu de samenwerking op gang gekomen is, heb ik er vertrouwen in dat deze ook na afronding van het project voortgezet zal worden,” besluit Dubbeldam optimistisch.